Our Anniversary

Our Anniversary

Selasa, 18 November 2014

Chapter 4: Conclusion of my journey to pregnancy

Kesimpulannya, aktiviti kat bawah ni di buat secara konsisten dalam masa 5 bulan sebelum disahkan pregnant pada bulan April 2014. 4 tahun lepas, ada gak buat aktiviti kat bawah ni tapi tak konsisten. Mungkin boleh jadi aktiviti sebagai asbab utk pregnant atau mungkin tak menyumbang langsung. Mungkin kebetulan... Apapon, semua atas kuasa Allah. Kita hanya boleh berusaha... Allah je yg tau bila masa terbaik utk makbulkan doa kite. Kadang2 ape yg kite mintak tu tak baik utk kita pada masa kite mintak tu. Selalu terpikir, andai kate aku pregnant time BP tinggi aritu, mesti byk komplikasi during pregnancy mcm darah tinggi. Darah tinggi boleh effect kandungan dan mungkin boleh menyebabkan keguguran.

Jangan buruk sangka dgn Allah. Aku paham.. at 1 stage kita akan selalu tertanya... apa salah kite? apa lg yg kite effort yg kite nak kene buat? kenapa doa kite tak terjawab? Aku rasa bile kite dah smp stage tu, kite kene letak diri kita dlm satu mode redha dimana kita accept apa yg ada sekarang. Kita renung balik diri kita... berapa byk nikmat Allah bagi kat kita... Nikmat ada suami, nikmat ada keje, nikmat boleh makan, nikmat boleh bernafas... etc. Kita try compare  dgn org yg kurang bernasib baik dari kita baru kita rasa syukur sgt2 dgn apa yg kita ada. I've been there and done that... 5 bulan sebelum pregnant tu, aku berada dlm redha state... Divert attention daripada TTC kepada nak jage kesihatan dan kuruskan badan..di samping repair hubungan dgn Allah...

OK. So aktivitinya adalah:

1. Urut bulan Jan 2014 dengan Mak Yong. (1 time only)

2. Jaga Pemakanan seimbang. Makan makanan yg natural dan cuba elakkan processed food.

3. Eksesais regularly. Di samping utk menjaga kesihatan, Eksesais boleh mengeluarkan hormon gembira daripada badan. Ni yg menyebabkan stress berkurangan.

4. Tingkatkan ibadah utk dekatkan diri dgn Allah. Ini pon boleh mengurangkan stress.

5. Divert atttention hidup. Cari aktiviti baru dgn suami. Explore benda2 yg korang tak penah buat lagi.

Lepas ni, soalan cepumas akan bertukar menjadi "Bila nak tambah lagi?".. huhu... mulut orang takkan  boleh tutup.. and not within our control... jawab jela jawapan text book "Belum rezeki lagi" dan senyum dan tgk henpon layan wasap/utube hihihi

4 ulasan:

  1. nanoke, tahniah! smg Allah permudahkan buat nanoke. Smg Selamat sehingga melahirkan...dan dikurniakan anak yg soleh/solehah...amin...thanks for sharing this :-)

    BalasPadam
  2. Tq sweet tooth. 😊 semoga semua doa kita dimakbulkan ... Ameen

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Bole... Nek/Mak Yong - 0124819795

      Padam