Our Anniversary

Our Anniversary

Jumaat, 21 November 2014

Dugaan belum berakhir....

Salam semua..

Perjalanan pregnancy utk setiap wanita memang berlainan. 5 bulan pertama kehamilan, takde alahan sgt.. Muntah2 pon takde sgt... Lepas je 5 bulan, dugaan mula datang... I've started to have vaginal bleeding... Start masa raya aidilfitri... Dekat seminggu bleeding but on and off. Plan nak jalan2 blk kg cancel terus. Adik advise kene bed rest je dulu dan takleh wat keje berat. So, raya tu aku jadi mem beso dlm umah... Mkn tido saje... Hehehe... Lps raya baru pegi jumpe doktor kat klinik. Nurse marah sbb lambat jumpa doktor. Padahal, doktor chill je... Huhu

Ingatkan time tu je bleeding... Bulan depan tu bleeding lg sekali... Kali ni terus menyerah diri ke hospital dan terus kene warded. 3 hari gak la duk spital. Doc kata sbb low lying placenta=uri kat bawah... Tapi takde rawatan yg bley cure bleeding tu.. Hanya boleh bed rest dan minimize movement dan tunggu smp bleeding stop... Doc siap ckp kalau bleeding teruk, dia akan selamatkan ibu.. Not baby.. Sebab time tu baru 23 weeks so baby belum matang. Kalau lahir pon chances utk survive di luar tu amat tipis... Sedey gile dgr doc ckp mcm tu... Rasa mcm kenapalah dugaan tak abis2 lagi.... Masa tu dah emo balik... Hilang punca sekejap... tapi Allah tu Maha Penyayang... Lepas 3 hari bleeding stop.

Then, start la keje balik... First day keje dah ckp siap2 dgn bos takleh travel jauh2... Light duty only... Tp still have to attend meeting and discussion... Which means i need to move and walk a lot... Nak pegi solat and toilet pon kene jln... Ditambah dgn beban keje lepas almost seminggu tak masuk opis... Ditakdirkan Allah, ptg tu lepas balik keje bleeding balik .... Stress dan sedey gila... Terus menyerah diri kat hospital dan warded smp 4 hari... Alhamdulillah bleeding tak makin teruk...

Masa duk spital tu, start la pikir macam2... Kenapa ujian Allah tu tak stop lagi? Aku ada buat salah ke? Argghhhhhh.... Stresss... Mase tu setan mmg suka la cucuk2 mcm sbb tgh vulnerable sgt...

Smp satu ketika, istighfar dan chill sekejap. Mesti ada hikmah atas apa yg terjadi. Maybe ape yg kita igt baik utk kita, sebenarnya tak baik utk kita... Ckp balik dgn diri sendiri.... Jgn buruk sangka dgn Allah...

Then, lps keluar wad terus msg bos inform nak cuti sebulan utk bed rest. Alhamdulillah... Bos memahami dan approve cuti... So bermulalah episod bed rest di rumah... Walaupon bed rest kt umah, bleeding still ada on and off. Kadang2 heavy flow... Kadang2 spotting shj...

Smp kandungan 28 weeks, pegi balik spital utk scan uri dan baby. Resultnya: confirm placenta previa type 2. Uri kat bawah dan almost tutup jln or tutup servik.. Ditambah pulak dgn bleeding yg masih on-going... Terus kene admit wad sampaila ke hari ini... Huhuhu

So, disinilah rumah no 2 sehingga hari bersalin... Kemungkinan besar kene caesar... Huhu... Takpelah as long baby kuar sihat dan kuat....

Duk wad ni pon byk pancaroba nye... To be continued... :)

1 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam